Wilt u mee doen in een animatie team ?

In daden de liefde van Jezus doorgeven aan vluchtelingen. plaatje bij animatieteamDat doet u door activiteiten en animatie te bieden aan vluchtelingen die wonen in de Asielcentra. We zien graag dat er allerlei animatie en activiteiten aangeboden wordt aan diverse doelgroepen van vluchtelingen. Sinds kort is het mogelijk om dit binnen de context van een animatieteam van Gave Veste te doen.

De vrijwilligers van een animatieteam werken in teamverband, om als team een activiteit te organiseren. Als team bieden zij hun diensten aan, aan een Asielcentrum of Lokaal Opvang Initiatief van een OCMW.
Vooral bij de nieuwe Asielcentra is behoefte aan animatie, zoals in de Asielcentra: Houthalen, Leopoldburg, Hechtel-Eksel, Holsbeek, Vilvoorde, Sint-Pieters-Woluwe, Sint Niklaas (Westakkers), Sijsele, Koksheide en Middelkerke. 
Bekijk hier ook de reeds bestaande Asielcentra in uw buurt: 
     -  Klik hierop voor een overzicht van de Asielcentra van Fedasil
     -  Klik hierop voor een overzicht van de Asielcentra van het Rode Kruis

Welke animatie bedoelen we?

In de Asielcentra en Lokale Opvang Initiatieven leven (kandidaat-)vluchtelingen in afwachting van hun asielverzoek. Dit zijn kinderen, tieners, jongeren, vrouwen en mannen. Vaak ziet een asielcentrum graag dat er aan deze mensen animatie aangeboden wordt.
Voor deze doelgroepen kan er het volgende gedaan worden:

 1. Animatie voor kinderen (6 – 12 jaar): activiteiten voor kinderen. Bijvoorbeeld: spelletjes, kleuren, knutselen, spelen, dans, sport, en kinderen voorlezen (vertelkoffer).
 2. Animatie voor tieners (12 – 16 jaar): activiteiten voor tieners. Bijvoorbeeld: sport, spellen, muziek maken, schilderen, knutselen, dans, soms iets bakken.
 3. Animatie voor jongeren (16 – 22 jaart): activiteiten voor jongeren. Bijvoorbeeld: sport (volleybal, voetbal, korfbal), muziek maken, spellen, schilderen, dans, film kijken.
 4. Animatie voor vrouwen: activiteiten voor vrouwen. Bijvoorbeeld: naaiatelier, creatief dingen maken, muziek, ontmoeting en praten met koffie/thee, etc.
 5. Animatie voor mannen: Open avond voor (met name) mannen, met tafeltennis, tafelvoetbal, biljarten, darten, schaken, dammen, sjoelen, rummikub, kaarten en andere spelen.
 6. Huiswerkbegeleiding voor kinderen en/of voor tieners, die naar school gaan en hulp nodig hebben om hun huiswerk te maken in het Nederlands (een taal die ze nog niet zo lang kennen, lezen en spreken).
 7. Computerles
 8. Nederlandse taalles (soms ook Engelse taalles, soms ook alfabetisering)
 9. Peter en meterschap: voor Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA’s) een gastgezin zijn, waar zij (15 – 18 jaar) een dagdeel, avond, dag of weekend kunnen verblijven in een voor hen natuurlijke omgeving (met een soort ‘vader’ en ‘moeder’ en eventueel ‘broer’ of ‘zus’). Dan kunnen er (eventueel) leuke dingen gedaan worden.
 10. Begeleiden van vluchtelingen, die zojuist een verblijfsvergunning hebben gekregen en binnen 2 maanden de opvang moeten verlaten. Deze begeleiding bestaat uit het helpen zoeken naar een woonst en hulp bij de verhuizing en alles wat daarbij komt kijken. Er is dan samenwerking met het opvangcentrum en het OCMW van de gemeente waar de vluchteling komt te wonen.
 11. Eenmalige activiteiten voor iedereen van het asielcentrum, zoals muziek, maaltijd, feest, etc.

Hoe bieden we deze animatie aan?

Deze vormen van animatie wordt aangeboden aan de asielcentra, vanuit Gave Veste. Vaak is er nood aan (een van) deze vormen van animatie en zal een asielcentrum dit graag willen ontvangen. De bedoeling is om als animatie team u te specialiseren in een bepaalde vorm, bijvoorbeeld kinderanimatie, tieneranimatie, vrouwenanimatie, enz. Dus voor elk soort een team. Dit team kan zich richten op een of meerdere asielcentra in een bepaalde regio.

Iemand van Gave Veste neemt samen met het team contact op met het asielcentrum om een animatiedienst aan te bieden, zodat het animatieteam kan starten met animatie activiteiten op het asielcentrum.

Neutraliteit op het asielcentrum

Voorwaarde bij van dit vrijwilligerswerk is: op het asielcentrum moeten alle activiteiten neutraal zijn voor wat betreft ideologie, politiek en/of godsdienst. Als vrijwilliger moet u officieel neutraal zijn. Het animatie team van Gave Veste zal zich ook aan de afspraak moeten houden om binnen de activiteiten op het asielcentrum neutraal te moeten zijn.

Ingeval er op den duur goede contacten ontstaan is het goed om vluchtelingen eventueel uit te nodigen, en te ontvangen bij u thuis of ergens anders. (Kandidaat-)vluchtelingen mogen het terrein verlaten. Voor hen is het plezant om even in een andere omgeving te zijn. Het kan voor beiden fijn zijn om een relatie van vertrouwen en/of een vorm van vriendschap op te bouwen. Zij kunnen even hun verhaal kwijt, van dingen die ze hebben meegemaakt. In deze gelijkwaardige relatie kunt u als (buddy)vriend veel voor hen betekenen. Wilt u een vriend zijn van een vluchteling? Klik dan (hierop) op Buddy zijn voor hen.

Wat is het voordeel deelname aan een animatieteam van Gave Veste?

Als animatie-vrijwilliger van Gave Veste maakt u deel uit van een team van mensen die hetzelfde werk doen: u staat er niet alleen voor, u organiseert binnen teamverband samen de animatie activiteiten. U komt als team geregeld bij elkaar voor animatie voor te bereiden. Op team-ontmoetingen onder leiding van een medewerker van Gave Veste is er gelegenheid om ervaringen te delen en vragen te bespreken. Zo nodig zijn we beschikbaar om problemen helpen op te lossen. Vragen waar u tegenaan loopt, kunt u bespreken met anderen. We kunnen er samen voor bidden.

Daarnaast biedt Gave Veste de volgende zorg voor de animatievrijwilligers:

 • Goede vorming: de basiscursus Kerk en Vluchteling en diverse vervolgtrainingen.
 • Een onthaalgesprek (over motivatie, uw eigen wensen, hoe aan de slag te gaan, afspraken maken)
 • De vrijwilliger is verzekerd via een vrijwilligersverzekering.
 • Er kan in een beperkte onkostenvergoeding worden voorzien.

Wilt u zich aanmelden als animatievrijwilliger van Gave Veste? Klik hierop.

   
Copyright © 2018 Gave Veste. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is Free Software vrijgegeven onder de GNU General Public License.